fbpx

Guide til Sikker og Lovlig Droneflyvning: Kend Droneregler og Vær Forberedt

Flyv sikkert, kend reglerne, og få dine resultater – Kort gennemgang af de vigtigste punkter omkring droneflyning, fra Drone Eksperten.

Læs om dronefotos og se vores tidligere cases hvor vi har gjort brug af dronefoto.

Droneflyvning er en fantastisk måde at udforske verden og skabe unikke billeder, men også fængende video. Men, det kommer med et stort ansvar. For at sikre sikkerheden for både dronen og omgivelserne er det vigtigt at kende og følge reglerne for droneflyvning. Vi har derfor lavet en kort guide med fokus på de vigtigste regler for en dronepilot, og vil komme mere ind på flere i et senere indlæg og på vores sociale medier.

1. Flyv inden for lovens rammer:

Når du flyver din drone, er det afgørende at respektere gældende regler og begrænsninger. Du skal altid være opmærksom på, hvor du må flyve, og hvor du ikke må. Nogle grundlæggende regler inkluderer:

  • Undgå flyvning nær lufthavne og flyvepladser: Hold mindst 5 km afstand til lufthavne og respekter de særlige restriktioner, der gælder i nærheden af disse områder. (Dog kan afstanden forkortes ned ved at tage et A2 sammen med A1-A3 som alle tre samlet giver et kompetencecertifikat.)
  • Hold droneflyvningen inden for synsvidde: Du skal altid kunne se din drone med det blotte øje, så du har fuld kontrol over den. Dette kaldes også for VLOS (Visual Line Of Sight). Når man er nybegynder, er det derfor vigtigt at overholde dette, og få en fornemmelse af, hvor langt væk man bør flyve, men hvor man stadig kan se dronen.
  • Undgå at flyve over menneskemængder og følsomme områder: Respektér privatlivets fred og undgå at forstyrre andre. Det er vigtigt helst at undgå at flyve over større menneskemængder, men med droner, der vejer 249 g eller under, kan det godt lade sig gøre, men helst undgå det eller hold flyvningen så kort så muligt. Hvis det er et event, er det en super idé at hente tilladelse hos Trafikstyrelsen.
  • Undgå at flyve højere op end lovgivningen siger: Du må flyve din drone 120 meter over terræn, det vil sige der hvor du letter fra. Men, samme regler er IKKE gældende på for eksempel flyvepladser. Her må flyvehøjden ikke overstige 40 meter over banen. Derudover er der også andre gældende regler alt efter din opgave.

2. Forstå vægtklassen:

Vægtklassen for din drone spiller en afgørende rolle i, hvilke regler der gælder for dig som dronepilot. Droner opdeles typisk i deres forskellige kategorier baseret på deres maksimale vægt. Vær opmærksom på de specifikke regler, der gælder for din drone, og sørg for at overholde dem til enhver tid. Hvis du er i tvivl, kan du altid søge på Google eller kontakte Trafikstyrelsen for at være helt sikker.

  • Hos Drone Eksperten arbejder vi med forskellige vægtklasser til forskellige formål og er derfor altid opmærksomme på vores omgivelser og indhenter tilladelser hvis det skal til.
  • Her kan du se forskellige eksempler på mini droner, som vi selv bruger, eller mellemklasse droner som faktisk kan klare en del vejr og vind.

3. Nyttige ressourcer og værktøjer:

For at hjælpe dronepiloter med at flyve sikkert og inden for loven, er der flere nyttige ressourcer og værktøjer til rådighed:

  • Dronezoner.dk: En hjemmeside, der viser godkendte flyveområder og restriktioner i Danmark. Kortet bliver opdateret på daglig basis og viser også midlertidige restriktionsområder.
  • Windy og Yr: Disse to hjemmesider er med til at give et overblik over vejret og hvordan det arter sig i løbet af dagen eller i løbet af ugen. Herunder vindhastigheder og nedbør, som er afgørende for at kunne flyve din drone sikkert.

Ved at bruge de ovenstående ressourcer aktivt, kan du som dronepilot planlægge dine flyvninger omhyggeligt og sikre, at de overholder alle gældende regler og bestemmelser. Ved at bruge dem hele tiden og arbejde med de forskellige regler og din drone, kommer du til at få en masse erfaring og dermed på sigt en rigtig god dronepilot som kan holde hovedet koldt og arbejde i forskellige situationer.

Hvis du ønsker at vide mere, eller måske selv ønsker at komme i gang med at blive dronepilot, kan du læse mere her.

Afsluttende tanker:

At være en ansvarlig dronepilot kræver forståelse for reglerne og omhyggelig planlægning af flyvningerne. Ved at følge de grundlæggende regler og bruge de rette ressourcer kan du nyde din droneflyvning sikkert og lovligt samtidig med at du skaber de resultater som du ønsker, det er for dig selv eller for en kunde.

Jo mere tid du har med dronen og i forskellige situationer, jo hurtigere bliver du en god pilot og kan skabe muligheder for dig selv.