fbpx

Sådan Certificerer Du Dig som Dronepilot: En Guide Til Certificering

At blive certificeret dronepilot åbner døren til spændende muligheder for luftfotografering, videoproduktion og meget mere. Men hvad kræver det egentlig at få den rette certificering, og hvordan kommer du i gang? Vi har herunder lavet en komplet guide med det vigtigste, som du skal vide.

1. Registrering af Din Drone

Før du begynder at flyve din drone, er det vigtigt at registrere den korrekt. Det er heldigvis ikke svært at gøre, og vi har her nedenfor lavet en kort guide til, hvordan du registrerer dig. Der er to typer af registrering, alt efter om du flyver som privat eller som erhverv, altså for eller i en virksomhed.

I dette eksempel gennemgår vi registrering som privat, eftersom de fleste flyver drone som hobby, og ikke gennem virksomheden som de arbejder for.

Trin 1:

Gå ind på siden https://www.droneregler.dk/registrering-som-droneoperatoer. Her registrere du din drone alt efter om du er privat person eller virksomhed som skal bruge dronen.

Længere nede på siden kan du få mere information om forskellige spørgsmål som du måtte have.

Trin 2:

Alt efter om du flyver drone i/for en virksomhed, eller flyver den som privatperson, skal du logge ind med MitID så hav gerne din telefon klar, og derefter udfyld diverse oplysninger. Inden du registrere dig, står der nyttigt information som er værd at vide ovenfor på siden. Efter at have læst og forstået dette, skulle din side gerne se sådan ud når du scroller længere ned 👆:

Her logger du ind, og udfylder diverse oplysninger på blanketen. Siden skulle gerne se sådan her ud👇:

Trin 3:

Efter at have registreret dig, og ikke mindst udfyldt det som nu skulle udfyldes, modtager du et brev fra Trafikstyrelsen, hvor du får et nummer, som du efterfølgender montere på din drone. Her skal følgende oplysninger være:

  1. Ejers navn:
  2. Telefonnummer:
  3. Registreringsnummer fra Trafikstyrelsen (det som du modtager efter registrering):

Disse oplysninger skal altid sidde på dronen.

Registreringskravene kan variere afhængigt af din drones vægt og om den har et kamera monteret. Generelt set, hvis din drone vejer over et bestemt antal gram eller har et kamera, skal den registreres i overensstemmelse med de lokale regler.

2. Forstå Basisviden og Regler

Inden du overvejer at tage et certifikat, er det afgørende at have en solid forståelse for de grundlæggende droneregler og sikkerhedsprocedurer. Dette inkluderer viden om flyvezoner, flyvehøjder og hvordan man undgår kollisioner med andre flyvende objekter. Respekt for reglerne er afgørende for sikker droneflyvning.

Derudover skal man have en generel forståelse for, hvad det er man arbejder med, og de konsekvenser det kan få, hvis man ikke overholder reglerne, og ikke har læst op på dem.

Selvom der hele tiden sker noget nyt med hensyn til regler, og de bliver ændret omkring droner, så er det vigtigt at være opmærksom på dem. Dette kan blandt andet gøres ved at læse blogindlæg som vi har her hos Drone Eksperten, og ellers se eller lytte til de førende virksomheder inden for droneflyvning, bl.a. droner.dk

Ellers findes deres danske YouTube-kanaler, hvor der bliver gennemgået regler, nye droner og meget mere. Udover YouTube er det en rigtig god idé at melde sig ind i forskellige Facebook-grupper, hvor der oftest bliver spurgt ind til regler, og i kommentaren diskuteret omkring de nye regler. Dette er alt sammen med til at forme den overordnede viden omkring, hvad man arbejder med, og få en god forståelse af droner og de regler som følger med.

P.S: Vi har faktisk vores helt eget drone community som du GRATIS kan blive del af! Her deler vi nyheder, medlemmers dronehistorie, og meget mere. Du kan blive en del af gruppen via vores direkte link her: Drone Community Danmark

3. Vælg Det Rette Certifikat

Afhængigt af dine behov og droneanvendelse, skal du beslutte dig for, om du har brug for et certifikat. For mini-droner under 250 gram er det ikke påkrævet med et certifikat, men det er stadig en god idé, især hvis du planlægger at flyve tættere på bygninger og mennesker. Certificering åbner så mange flere døre for mere avancerede flyvninger og større droner, og er derfor en god idé at tage. Dog skal man have denne her basisviden som nævnt ovenfor, og det er bare vigtigt at sætte sig ind i tingene, så man forstår, og dermed kan bestå.

4. Certificering Muligheder: A/1, A/2 og A/3

For at få adgang til de fleste flyvninger med droner under 250 gram og større, er det en super idé at overveje et A/1- eller A/3-certifikat. Disse certifikater giver dig tilladelse til at udføre en større del af diverse droneflyvninger inden for de gældende regler og restriktioner. Det vil altså kunne åbne en del mere flyvning, også selvom du flyver med en drone på under de 250g og praktisk talt ikke behøver, men det gør det meget nemmere, hvis du ønsker at flyve tættere på bygninger eller mennesker, og generelt bare steder som ikke før var tilgængelige.

Ønsker du at flyve større droner og udføre mere avancerede flyvninger, kan du tage et A/2-certifikat. Samlet set, hvis du har både A/1, A/2 og A/3-certifikater, opnår du et kompetencecertifikat, og kan derefter udvide dine flyvemuligheder endnu mere.

Ved at forstå og følge disse trin kan du begynde din rejse mod at blive en certificeret dronepilot. Husk altid at prioritere sikkerhed og overholde de gældende regler for at nyde din droneflyvning på den mest ansvarlige og sikre måde. Vi opfordre derfor til at få læst godt op på reglerne og den basis vide som hører til.

Derudover er det vigtigt at pointere, at du skal registrere dig som dronepilot uanset hvilken drone du flyver med. Det er første skridt på rejsen og skal huskes på. Du finder en guide længere oppe i indlægget.

Ellers ønsker vi dig her fra Drone Eksperten held og lykke med at blive drone pilot, og skulle der være spørgsmål kan du kontakte os via vores hjemmeside Drone-eksperten.dk eller blive en del af vores GRATIS Facebook gruppe hvor vi er meget aktive: Drone Community Danmark